Megfelelő ételek és italok
Olyan ételek/italok, melyek probléma nélkül fogyaszthatók:
- Szénsavmentes ásványvíz, tisztított csapvíz
- Gyümölcsteák, fekete teák, eleinte ízesítés nélkül, ha lehet
- Pirítós, kétszersült (fehér kenyérből), csak enyhén pirítsuk, hogy ne sértse a műtét helyét és a bélfalat
- Főtt sonka, zsírja nélkül
- Pulyka szalámi
- Sajtok: zsír- és szárazanyag tartalmuk 48% alatti legyen
- Kefír, bio joghurt, gyümölcsjoghurt apró magvas gyümölcsök esetén válasszuk a mag nélküli változatot (ebből legjobb a tápszer, ld.: étrendkiegészítők)
- Túró (20% alatti zsírtartalommal)
- Házi készítésű puding (növényi tejjel, mert az állati eredetű emésztési problémákat okoz!!! -kipróbáltam, senkinek nem ajánlom...)
- Zöldségleves, erőleves, zsírtalanított csirke húsleves
- Sovány húsok, fasírozottak, szárnyasok bőr nélkül, puhára főtt pörkölt, csirkemell, pulykahús (a hagymát alaposan pároljuk puhára, és figyeljünk rá, ne égessük meg)
- Zsírok, olajok: kis mennyiségben (a kókuszzsír kiváló!)
- Tojás: lágy, tükör, rántotta, omlett - kevés zsiradékkal (lehetőleg kevés kókuszzsírral)
- Burgonya: héjában főtt, fóliás, püré, gombóc főtt burgonyából, nudli
- Köretek: fehér rizs, köles, tészták (jól megrágva, alaposan megfőzve)
- Fűszerek, növények (kis mennyiségben): bors helyett: borsikafű(!), bazsalikom, tárkony, kapor, majoranna, oregano, petrezselyem, őrölt kömény, rozmaring, kakukkfű, fahéj, szerecsendió, zsálya, babérlevél
- Konzerv gyümölcsök: ananász, almadarabkák, őszibarack, áfonya, sárgabarack, meggy
- Friss gyümölcsök: banán, görögdinnye (szigorúan mag nélkül), - csak hámozva: őszibarack, alma, sárgabarack - csak préselve: narancs, mandarin, grapefruit, citrom (az első pár hónapban kerüljük, és csak fokozatosan vezessük be étrendünkbe
- Rágcsálnivalók: ropi (sós pálcika), sós perec, sajtos-ropogós, sajtos tallér
Ezek a tanácsok gyomor nélkülieknek íródtak. Figyelembe kell venni azonban egyéb betegségeket, speciális problémákat (hasnyálmirigy, vékonybél, vastagbél, máj, epe problémák, esetleges cukorbetegség, lisztérzékenység...stb.)