Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyógyszerek, vitaminok, tápszerek

  • Gyógyszerek szedésénél különösen figyelni kell a kezdeti szélsőséges emésztési rendellenességekre. Ha lehet, ne kapszula formájában szedjük be, inkább a könnyebben felszívódó kis tablettákat részesítsük előnyben, nőknél különösen fontos a fogamzásgátlás átgondolása, hiszen az emésztési zavarok befolyásolhatják ezek hatékonyságát. A gyógyszerek mellé szedett probiotikumok segítik helyreállítani a bélflórát, ezzel szabályozni az emésztést és a felszívódást.

 

  • Vitaminok és ásványi anyagok különösen fontosak a felépülés első szakaszától kezdve, de itt is érvényes az a szabály, hogy a kevesebb néha több. Itt már magunk is megválaszthatjuk a bevitel módját, ellentétben a felírt gyógyszerekkel, nem vagyunk annyira kötöttek, válasszunk por alakú, vagy folyékony étrend kiegészítőket. Minden vitamin és ásványi anyag segíti felépülésünket, a B12 vitamin viszont már nem szívódik fel semmilyen más formában, kizárólag injekcóban. Havonta egy ampulla (1000 mikrogramm/ml) izomba adott B12 vitamin segít az anyagcserében, a vörösvérsejt képződésében, nélkülözhetetlen a szervezet normális működéséhez. Receptre kapható, a kezelőorvos, majd a háziorvos írja fel.

 

  • Tápszerek: eleinte senki sem javasolta, de igencsak hasznosnak bizonyult a felépülés kezdeti szakaszában és később is, még kúraszerűen alkalmazva. Kifejezetten legyengült szervezetre készített, nagy energia és fehérjebevitelt biztosító, magas kalóriatartalmú étrend kiegészítők, illetve kis étkezést helyettesítő roboráló hatású szerek. Nem vényköteles, de (!) szakorvos megírja a javaslatot (egy évig érvényes), ami alapján a háziorvos felírja receptre, így a töredékébe kerül, mint recept nélkül.

 

  • Sebkezelés: szinte mindent kipróbáltam, ami 2012-ben fellelhető volt - tapaszok, krémek, kenőcsök. Egy év után találtam rá a számomra legjobb, nem túl kellemes illatú (hagymakivonatos) gélre. Mivel egy évig nem használt semmi, ezért napi két alkalommal, egy évig kezeltem, de most már a vastag lila "csík" nagyon vékony, fehér lett.

 

 

Bővebb info: gyomornelkul@gmail.com