Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Étkezési tanácsok

Gyomoreltávolítás után a gyakori, kis étkezések javasoltak. - Nagyjából ez volt az útravalóm. Megpróbáltam összeszedni, vajon milyen ételeket tartalmazzanak a kis étkezések, mivel csökkenthetem a felszívódási zavarokat, amelyek kezdetben elég sok bosszúságot és kellemetlenséget okoztak. Nem mondom, hogy felemelő érzés volt műtét után két héttel kísérletezni magamon, de mi mást tehettem?

 

Fontos, hogy tájékozódjunk a műtéti eljárásról, megértsük a folyamatokat, melyek a szervezetünkben zajlanak, így kiküszöbölhetünk néhány igencsak kellemetlen tünetet.

 

A teljes gyomoreltávolítással nem csak egy szervtől "szabadultunk" meg, hanem néhány, emésztéshez szükséges funkciótól is. Ilyenek például:

 

  • a sósavtermelés, amely megölte a baktériumok nagy részét és fertőtlenítette a táplálékokat, mindamellett a pepsinnel annyira feldolgozta azokat, hogy a hasnyálmirigy-enzimek által könnyen a véráramba és a vékonybelekbe juthattak tovább. Kerüljük a nyers ételeket (tatár beefsteak, sushi, nyers tojással kevert túrótöltelék a palacsintában...), a gyümölcsöket és zöldségeket alaposan mossuk meg, a héjukat távolítsuk el, amennyiben lehet.  

 

  • a gyomornak volt egy tároló szerepe, ezért nagyobb mennyiségű ételt tudtunk elfogyasztani egyszerre. Az első hetekben jó, ha tudunk enni bármit is (étvágytalanság, ételundor előfordulhat), de később fontos figyelni az étel mennyiségére, mert a táplálék feldolgozása így is nehézségekbe ütközik, ne terheljük feleslegesen a vékonybelet. Pár hét elteltével azonban az egyszeri kis adagok mennyiségét fokozatosan növelni lehet, mivel a vékonybélből kialakított 'új gyomor' átveszi ezt a szerepet (az enyémnek egy év alatt sikerült).

 

  • műtét után az elfogyasztott táplálék közvetlenül a vékonybélben landol, ezért fontos a tökéletes rágás, a lassú, nyugodt étkezés, valamint a túl hideg és túl meleg ételek fogyasztásának elkerülése. Amennyiben a táplálék túl nagy, emészthetetlen, vagy túl hideg/túl meleg, emésztetlenül lökődik ki a testből.

   

Bővebben itt:

https://www.anezsa.hu/cikkek/mentoralas-coaching-szemlelettel.html