Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Használati útmutató" a műtét utáni felépüléshez

Kedves Sorstársam!  

Örömmel írom ezeket a sorokat, mivel kezemben tarthatom az elmúlt évek összegyűjtött tapasztalatait, egy kis "használati útmutató" formájában. Mindazoknak, akik műtét előtt állnak, illetve akik nemrég estek át a beavatkozáson és nem tudják, hogyan tovább. 

2011. november végén álltam a Baleseti Intézet ajtajában, két héttel a teljes gyomoreltávolításom után és kétségbeesetten vettem tudomásul, hogy senki nem fog tudni segíteni. 

Mégsem adtam fel. Bár nem volt előttem élő példa, valami megmagyarázhatatlan belső erő mégis hajtott előre. Az azóta eltelt évek próbálkozásait, kísérletezéseinek eredményeit oszthatom meg most, remélve, hogy másoknak nem kell azokon a megpróbáltatásokon keresztül menni, ami elkerülhető. 

Leírom tapasztalataimat az étkezéssel, a megváltozott étrenddel, valamint a felépülés során előforduló panaszokkal és lehetséges megoldásukkal kapcsolatban.

Írok a műtét céljáról, a felépülés szakaszairól, gyógyszerek használatáról, vitaminok és ásványi anyagok fontosságáról.

 A kiadvány tartalmaz étkezési naplót, étrendet, valamint számtalan receptet és a végén pár oldalon szót ejtek a lelki és szellemi összetevőkről is.   

Amiről nem írok, mert nincs tapasztalatom: a műtét előtti és/vagy műtét utáni kemoterápiás-, sugár- és egyéb kezelés, valamint a részleges gyomoreltávolítás.

Nagyon fontosnak tartom megemlíteni, hogy a teljes és részleges gyomoreltávolítás között óriási különbség van. Míg az előző esetben a vékonybél lett összekötve a nyelőcsővel, az utóbbiban a gyomor mérete lecsökkent, de funkcióiban nem változott drasztikusan. Így mindkét esetben eltér a felépülés ideje és módja is.

Az összegyűjtött tapasztalatok természetesen nem szentírások, mindössze útmutatóként szolgálnak a műtét utáni felépüléshez, a kezdetekhez, az első hónapokhoz, az első évhez. Minden szervezet másképp működik, nekem ez a diéta bevált, én az óvatos típus vagyok. A komfortérzet számomra mindennél többet jelent. Természetesen tudom, hogy ezzel nem mindenki van így, ezért ezt külön kell jeleznem. Én megpróbálom megbecsülni, hogy kaptam egy második lehetőséget az életre. Az, hogy bizonyos okokból nem eszem nyers húst vagy nyers halat, töltött káposztát, babot vagy gombát, lehet, hogy sokaknak drasztikusnak tűnhet. Én eldöntöttem, ha már tönkre tudtam tenni egy szervet, a többit meg akarom tartani. 

Amennyiben úgy dönt, hogy ezen az úton szeretne haladni és a kiadvány iránt érdeklődik, a gyomornelkul@gmail.com e-mail címen lehetősége van erre.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

A fent említett "használati útmutató" önmagában többé nem elérhető. Csupán jó szándékból gyűjtöttem össze ezeket az információkat, építettem fel és készítettem el lapozható formában. Tisztelet a kivételnek (és szerencsére Ők vannak többen), de mindig van valaki, aki fogást talál rajta. Így ezek a tapasztalatok azt mutatják, önmagában nem elegendő, mert nem személyre szabható. Nem tudok például mindenki ízlésére és egyéb állapotát figyelembe véve egy receptgyűjteményt készíteni. Nem azt jelenti, hogy nem segítek, de más formában tudok ezentúl. 

Köszönöm a megértést!

 

További információ: www.anezsa.hu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~